https://www.bahisyildizi4.com/ forum365 siteleri https://www.bahisyildizi4.com/ forum365 forum365 forum365 forum365 giriş forumbahis365.com/ forum365 giriş bahis forum siteleri bonus veren forum siteleri

Bilgi Kırmızı Pancarın Faydaları Nelerdir?

sinanersindemir

Forum365 Üyesi
Forum365 Onaylı
27 Kas 2023
1,320
354
35
nevşehir
Özellikle bitkileri inceleyen ve yakın takibe alan insanımız bilir ki; Allah yarattığı her bitkiye insanları faydalı olması açısından bir özellik bahşetmiştir. “Ölümden başka her hastalığın çaresi var” diyenlerin bu tezi doğrudur dersek, hiç de abartmış olmayız. Nitekim gördüğünüz veya görebildiğiniz her bitkide, her meyvede ve her sebzede Allah bir şifa yaratmıştır.

Tanımadığımız, faydasını bilmediğimiz bir bitki varsa, bu durum o bitkinin faydasız oluşundan değil, bizim henüz o bitkideki faydayı keşfedemeyişimizle alakalıdır. Kırmızı pancara gelecek olursak, faydası keşfedilmiş bir nimet olan kırmızı pancarın muazzam faydaları bulunmaktadır. Tabi bunu söylerken, tohumuyla oynanmamış, organik ve doğal ürünleri kastettiğimizde doğrudur.

Ispanakgiller ailesinin bir mensubu olan kırmızı pancar, tıpkı patates gibi toprak altında yetişen bir kök sebzesidir. En büyük özelliği kanserler savaşması ve kardiyovasküler hastalıklara iyi gelmesidir. Kırmızı pancar kendi başına iyi bir damar açıcıdır. Fakat şekerli yapısından dolayı diyabet hastalarının kırmızı pancarı dikkatli tüketmesi gerekir.


Kırmızı Pancar Nasıl Tüketilir?​

Kırmızı pancarın besin değeri oldukça yüksektir. Bu nedenle bunu tüketirken biraz daha dikkatli davranmanız gerekecek. Haftada iki kere tüketmeniz yeterlidir. Kırmızı pancar ıspanakgiller ailesinden geldiğinden bunu tek başına tüketmeniz gerekmez.

Bu yüzde o hafta içinde pazı, ıspanak, brokoli gibi sebzelerden de almanız sağlığınızı daha iyi koruyacak, yediklerinizi dengeleyecektir. Kırmızı pancarı yerken kullanım şekline özen göstermeli ve fazlasının size zarar verebileceğini unutmamalısınız.

Kırmızı pancar bütün yıl bulunan bilen bir sebzedir. Bu da bir insan sağlığı için çok özel bir besin grubunun içine girmektedir. Özellikle ekim ve haziran ayı zamanlarında besin değerinin daha yüksek olduğu söylenmektedir. Yapısı bakımında zengin olan bu besin küçük ve orta boylu köklere sahiptir. Yüzeyi canlı kırmızı ve pürüzsüz bir görüntüye sahiptir.

Albenisini sürekli koruyan kırmızı pancar çok faydalı ve sağlıklı bir besin grubunun içinde yer almaktadır. Yaprakları ve kökleri besin değeri bakımından zengin olduğu için toprak atında yetişirken en az boyu on santime kadar uzun olabilir. Bu yüzden toplarken tamamen kökünden kesmeniz bütün vitamin değerini öldürecektir.

Kesim işleminde alttan iki santim kadar uzunluk payı bırakmanız daha sağlıklı olacaktır. Havası iyice alınmış bir plastik torbaya eklenmesi kırmızı pancarın dayanıklılığını uzun zaman muhafaza edecektir. Kırmızı pancarları yıkarken soğuk su kullanmanız daha doğru olacaktır. Sıcak su da yıkanan pancarlar daha hızlı yumuşama göstereceğinden zedelenmeler meydana gelebilir.

Bu nedenle pancarı kaynar suyun içine bastırmayın ve pişirirken de fazla kaynatmayınız. Bu onun besin değerini öldürecek, içinde var olan gerekli vitaminleri yok edecektir. Çiğ yemek istiyorsanız vitaminini daha fazla alırsınız. Salatalarınıza ekleyebilir ya da rendeleyerek soslarda kullana bilirsiniz. Kırmızı pancar doğru tüketildiğinde faydaları oldukça çoktur.


Kırmızı Pancarın Tarihçesi​

Pancarın anavatanı; Akdeniz kıyı şeridi, Batı Anadolu, Ege denizi çevresi, Hindistan ve Orta Asya olarak kabul ediliyor. Tarihte pancarın ilk izine 4000 yıl önce Akdeniz bölgesinde rastlanmaktadır. Milattan sonra 9. yüzyıldan itibaren Çin’de kullanılmaya başlanmıştır.

Tarih öncesi devirlerde Asya, Kuzey Afrika ve Avrupa’nın kıyı kesimlerinde yabani pancar türleri yetiştirildiği tahmin ediliyor. Pancar, Romalılar ve eski Yunanlılar zamanından beri kullanılan sebzelerdendir. Pancar yetiştiriciliği, 16. yüzyılda düzenli olarak yapılmaya başlanmıştır.

Pancar, antik kültürlerde besin olarak değil tıbbi bitki olarak kullanılmıştır. Antik çağlarda ateş ve kabızlık tedavisinde kullanılan pancar, Ortaçağ’da, sindirim bozukluklarında kullanılmış. Türkiye’de hemen hemen bütün bölgelerde pancar yetiştirilmektedir.

Doğu Avrupa’da “pancar çorbası” yaygın olarak tüketilen bir gıdadır. Eski Romalılar tarafından afrodizyak etkisi sebebiyle kullanılan pancar, bor da içerir. Bor, cinsel hormonların artmasına yol açar. Kırmızı pancarda bulunan renk maddelerinden “betaksantin” terimi, Latince “pancar” anlamındaki “beta” ve Yunanca “sarı” anlamındaki “xanthos” sözcüklerinden türetilmiştir.

Pancara kırmızı rengi veren “betasiyanin” maddesi boyar bir maddedir. Kırmızı pancar tüketildiğinde idrar ve dışkı rengi, betasiyanin sebebiyle değişir. “Betalain” pigmentleri, antioksidan etkili maddelerdir. Kırmızı pancarın antioksidan kapasitesi ile kırmızı pigment içeriği arasında yakın bir ilişki vardır.

Kırmızı pancardaki renk maddeleri, “betalain” grubunda yer alan maddelerdir. Betalain maddeleri üzerindeki etkin madde ise betanindir. Betanin, suda çözünme özelliğine sahiptir ve kırmızı doğal gıda boyası olarak kullanılmaktadır.

Betalainler, aynı zamanda azot içeren pigmentlerdir. Pancar kökü de betalain içerir. İşlenmiş et, dondurma, domates çorbaları, tatlılar, reçeller ve şekerlemeler gibi gıdaların renklendirilmesinde betalainler kullanılır. Baharatların renklendirilmesinde pancar kullanılır. Bu yüzden genellikle “pancar kırmızısı” adı verilir ve doğal bir gıda renklendiricidir.


Kırmızı Pancarın Faydaları Nelerdir?​

Araştırmalara göre, kırmızı meyve ve sebzeler kanserle mücadelede oldukça etkili. Kırmızı pancar da kanserle savaşan sebzeler arasında yer alıyor. Hastalıklardan kurtulmak için sentetik ilaçlar yerine pancar gibi doğal besin kaynaklarını deneyebilirsiniz; daha doğrusu denemelisiniz.

Çünkü şu bir gerçek ki en masum ilaçların bile bir dolu yan etkileri var. Fakat doğal ürünlerde bu tür problem ve şikâyetleri göremiyoruz. Aşağıda çok az bilinen kırmızı pancarın 25 faydasını sizin için derledik:

  1. Pancar suyu, beyin için önemli “osijenasyon” olayının gerçekleşmesine yardımcı olur. Böylece yaşlılarda bunamayı önler.
  2. Mide ve bağırsak güçlendirici özelliği olan kırmızı pancar, bağırsak faaliyetlerini düzenler ve hareketliliğini arttırır.
  3. Kabızlığa karşı iyi gelir, hazmı kolaylaştırır. Mide ağrısı ve ekşimesi gibi sorunlara karşı tüketilebilir.
  4. Kırmızı pancar suyu, havuç suyu ile eşit oranda karıştırılarak düzenli olarak tüketilirse kısa sürede kan üretimini destekleyerek, alyuvar miktarını artırır.
  5. Kırmızı pancar suyu kaynatılarak içildiğinde idrar söktürücü etkisi vardır.
  6. Her gün düzenli olarak 1 su bardağı kırmızı pancar suyu tüketildiğinde tansiyonu dengeler.
  7. Egzama, sedef ve kurdeşen gibi cilt rahatsızlıklarına karşı kullanılabilir.
  8. Karaciğer hastalıkları sonucu vücutta oluşan kaşıntıları önler.
  9. Kırmızı pancarın içeriğinde “betasiyanin” adlı bir madde bulunuyor. Pancarın kırmızı rengi, içindeki “betasiyanin” bileşiminden gelir. Bu madde, kolon kanserinin oluşumunu engeller.
  10. İçeriğindeki “betalain” maddesi, strese bağlı ruhsal bozukluklara karşı etkilidir.
  11. Önemli bir “betanin” ve “folat” kaynağı olan pancarın, kalp-damar sağlığını etkileyen serum homosistein seviyeleri üzerinde sinerjik etkisi vardır.
  12. İçeriğinde bulunan “betanin” ve “vulgaxanthin” adlı antioksidan özellikli maddeler, kansere karşı etkilidir.
  13. Bünyesindeki “zeaxanthin” maddesi, “sarı nokta” olarak bilinen göz hastalığına karşı etkilidir.
  14. Pancar, karaciğer için ideal bir toniktir. Kanın toksinlerden temizliği için önemli bir detoksifikasyondur (toksinlerden arınma).
  15. Böbrek kumu dökmeye yardımcı olur.
  16. Cildi güzelleştirir, yaşlılık etkilerinin görünmesini azaltır.
  17. Demir eksikliğinin tedavisinde etkilidir.
  18. Damarlarda toplanan kalsiyumu eriterek, vücuda dağıtılmasını sağlar.
  19. Herhangi bir çarpma veya darbe sonucu oluşan şişliklere uygulandığında şişlikleri indirir.
  20. Ilık pancar suyu, kulağa damlatıldığında kulak ağrılarını yatıştırır.
  21. Saç dökülmelerine karşı etkilidir.
  22. Maydanoz ve kereviz yaprakları ile kullanıldığında çeşitli rahatsızlıkların iyileşmesi için etkileri görülmüştür.
  23. Şeker hastalığına karşı koruyucu etkisi vardır; ancak şeker oranı yüksek olduğu için diyabetlilerde tüketimi önerilmiyor.
  24. İçeriğindeki lifler, sindirim sistemi organlarının fonksiyonlarına yardımcı olur.
  25. Merkezi sinir sistemi ve kas sağlığı için önemli bir mineral olan potasyum bakımından zengin kırmızı pancar, kemiklerin korunması için de etkilidir

Kırmızı Pancar Turşusu Nasıl Yapılır?​

Antioksidan ve mineral açısından zengin bir besin olan kırmızı pancarın birçok faydaları bulunuyor. Kırmızı pancar c vitamini, fosfat, potasyum gibi birçok vitamin ve mineral içeriyor. Kırmızı pancar turşusunun kışın tüketilmesi, bağışıklığı güçlendirir. Hemen aşağıda pancar turşusu tarifimiz:

Öncelikle pancarları iyice yıkayın, temiz olduğuna emin olun. Pancarlar soymadan pişirilecek ve pişirme suyu sonrasında kullanılacak. Temizlenen pancarların kök ve saplarını kesin. Üzerini iki parmak geçecek kadar suyun içinde pancarları haşlayın.

Pancarlar haşlanınca sıcakken ince ince soyun ve iri şekilde doğrayın. Sonrasında pancarları kavanoza alın, sarımsakları da iki veya üç parçaya bölüp kavanoza ilave edin. Pancarların haşlama suyuna sirkeyi, şekeri ve tuzu ekleyin, karıştırarak eritin. Suyu kavanoza ekleyin ve ağzını kapatın. Oda sıcaklığında iki gün bekletin. Sonrasında turşunuz hazır olacak. İsteğe göre turşu suyu ile birlikte servis edilebilir.


Kırmızı Pancar Turşusunun Faydaları Nelerdir?​

Her tür yemeğin yanına yakışan ve zevkle tüketilebilen kırmızı pancar turşusu, içerdiği vitamin ve minerallerce sık tüketilmesi önerilen yiyeceklerin başında gelir. Lezzetli yapısıyla iştah açan kırmızı pancar turşusu kronik rahatsızlıkların da önüne geçebiliyor.

Sağlıklı beslenmeye önem veren çoğu kişinin kış aylarında sıklıkla tükettiği kırmızı pancar turşusu aynı zamanda suyu içildiğinde de fayda sağlar. Pek çok kişinin kırmızı rengiyle ilgisini çeken pancar turşusunun faydaları:
  • Karaciğeri zorlayan alkolün etkilerini azaltır.
  • Kilo vermeye yardımcı olur.
  • Enerjiyi yenilemek için tüketilebilir.
  • Kan basıncını düzenler.
  • Karbonhidrat bakımından zengindir.
  • DNA ve RNA sentezlerine destek olur.
  • Kemiklerin güçlenmesini sağlar.
  • Beyin gelişiminde olumlu etkileri vardır.
  • Sindirim sisteminin düzenli çalıştırır.
  • Yorgunluk için birebirdir.
  • İştah problemi olan kişilere iyi gelir.
  • Kanser oluşumunu önleyici etkisi vardır.
  • Kas kramplarının oluşmasını engeller.
  • Saç derisi hastalıklarının önüne geçer.
  • Demans hastalığının ilerlemesini yavaşlatır.
Hipertansiyonu bulunan kişilerin dikkatli tüketmesi ve mümkünse doktoruna danışması gereken kırmızı pancar turşusu genellikle yemeklerin yanında tüketilir. Hipertansiyonu bulunan bu kişiler günde sadece bir bardak pancar suyu turşusu içebildiği gibi diğer kişilerin de aşırıya kaçmamasında fayda var.


Kırmızı Pancar Hakkında Püf Noktalar​

Pancar genellikle salata, çorba ve turşulara katkı maddesi olarak eklenir. Aynı zamanda doğal renklendirici olarak kullanılır. Pancarın bünyesinde bulunan önemli maddeler, uzun süreli kaynatma veya pişirme işlemlerinde büyük oranda azalır. Bu yüzde pişirme veya kaynatma işlemi en fazla on beş dakika uygulanmalıdır.

Pancar, su ile haşlandığında kaynatılan suyun rengi fuşya rengini alır. Bu suyun tüketilmesi sağlık için çok faydalıdır. Vücudun potasyum ihtiyacı için pancar iyi bir kaynaktır. Bir adet küçük pancar tüketildiğinde yaklaşık 500 miligram potasyum alınmış olur.

Zayıflama diyetlerinde şeker oranı yüksek olduğu için pancar tüketimi tavsiye edilmemektedir. Şeker hastaları için de riskli bir besindir. Pancar, içeriğindeki “oksalat” sebebiyle kalsiyum oluşmasına sebep olur. Bu da vücutta kalsiyum birikmesine yol açabilir. Bu sebeple böbrek taşı olanların fazla pancar tüketmemesi gerekmektedir.

Haşimato tiroidi ve metabolik sendrom gibi metabolik hastalıklarda pancar tüketimi tavsiye edilmiyor. Pancar suyu, evde bulunması gereken en sağlıklı içeceklerden biridir. Taze bir sebze suyu olarak tüketildiğinde faydaları daha da artmaktadır.

Hipertansiyon hastalarının günde bir bardak kırmızı pancar suyu içmesi tavsiye ediliyor. Günlük düzenli olarak bir bardak pancar suyu içmek gün boyu tansiyonu düzenleyerek, sinirleri yatıştırır. Kırmızı pancar suyunun, yüksek miktarda ve seyreltilmeden içilmesi tavsiye edilmiyor.

Bu yüzden elma, havuç gibi meyvelerin suları ile kırmızı pancar suyunun seyreltilmesi öneriliyor. Yüksek miktarda seyreltilmemiş kırmızı pancar suyu karaciğere zarar verebilmektedir. Ülser ve duodenum gibi rahatsızlıkları olanlara pancar önerilmiyor.


Kırmızı Pancarın Zararları Nelerdir?​

Hemokromatoz (vücudun fazla miktarda demir emmesi sonucu oluşan bir rahatsızlık) ve Wilson hastalığı çekenler, vücuda bakır ve demir depolamasından dolayı kırmızı pancar tüketmekten kaçınmalıdır. Wilson hastalığı vücudun fazla bakırı yakmasına izin vermezken hemokromatoz vücutta aşırı demir birikimidir.

Kırmız pancar ayrıca mide bulantısı ve ishale neden olabilir. Böbrek rahatsızlığı olan kişiler, vücuttaki kolesterol seviyesini artıran betain içeriğinden dolayı kırmızı pancar tüketiminden uzak durmalıdır. Hamile kadınlar anne ve çocuğu olumsuz etkilemesinden dolayı betain tüketiminden kaçınmalıdır.

Kırmızı pancarda bulunan betain ceninin büyümesinde olumsuz etkilere neden olmaktadır. Kırmızı pancar yüksek miktarda oksalat içermektedir ve bu da böbrek taşı oluşma ihtimalini artırmaktadır. Böbrek taşı geçmişi olanların aşırı miktarda kırmızı pancar tüketmesi sakıncalıdır.

Kırmızı pancar vücuttaki kalsiyum seviyesini düşürmekte ve böylece birçok hastalığa neden olmaktadır. Kırmızı pancar suyu tüketimi boğazda daralmaya neden olmakta ve konuşma zorluğuna yol açmaktadır.
 
Tüm sayfalar yüklendi.
Üst Alt